Det finns olika faktorer som kan påverka vad du tjänar som webbdesigner. Här tittar vi närmare på hur lönerna egentligen ser ut idag, hur de skiljer sig åt och vad du själv kan göra för att förhandla upp din lön som webbdesigner.
Vad har någon som arbetar med webbdesign i lön?
En lön för någon som arbetar med webbdesign låg enligt Statistiska centralbyrån år 2020 i snitt på 38 600 kronor i månaden före skatt. Det är snittet för alla webbdesigners lön för de som arbetar med spel eller digitala medier, oavsett kön, utbildning, erfarenhet eller ansvarsområde.
Enligt fackförbundet Unionen finns det dock ett spann mellan 34 000 – 44 000 kronor i månaden som de flesta webbdesigners befinner sig inom. Det som oftast påverkar vilken lön du har är till exempel sådant som ditt arbetsinnehåll eller vilket område du är ansvarig för.
Så ser utsikterna ut för en bra lön inom webbdesign
Statistiken visar att män tjänar bättre än kvinnor. Männens genomsnittslön ligger på 39 200 kronor före skatt jämfört med kvinnornas 36 800 kronor. Det finns dock fler faktorer än kön som påverkar en webbdesigners lön. En hel del avgörs i lönesamtalen med din chef.
Vad som talar för en bra utveckling av webbdesigners löner är att det råder stor efterfrågan på yrket. Inte minst från de som är i behov av responsiv webbdesign. Det bedöms vara lätt att få jobb, vilket ger ett bättre förhandlingsläge när du anger dina löneanspråk.
Hur skiljer sig lön inom webbdesign mellan kvinnor och män?
Statistiska centralbyrån visar att kvinnor i åldern 25 – 34 år som jobbar med webbdesign i privat sektor har lägst lön, medan män i åldern 35 – 44 år tjänar mest. Det normala är att en lön för någon som jobbar med webbdesign befinner sig mellan 34 00 – 44 000 kronor i månaden före skatt.
Vad påverkar min lön inom webbdesign?
- Utbildning
- Erfarenhet
- Arbetsinnehåll
- Ansvarsområde
- Arbetsmarknadens efterfrågan
Hur kan jag påverka min lön om jag jobbar med webbdesign?
De främsta möjligheterna att påverka din lön för webbdesign är i löneförhandlingarna med din chef. Det sker främst när du byter arbetsgivare eller om du får nya arbetsuppgifter. Ofta har man också ett medarbetarsamtal en gång om året där möjlighet finns till löneförhandling.
Att ta på sig fler eller mer utmanande arbetsuppgifter kan vara ett sätt att förhandla upp din lön som webbdesigner. Det är också viktigt att du sätter upp mål tillsammans med din chef, både för dig själv och för företaget, och att du ser till att också nå dem. Dina resultat är kanske ditt bästa argument i ett lönesamtal.
Inom webbdesign finns det också en hel del möjligheter till kompetensutveckling i form av utbildning. Fortbildning är också alltid ett bra argument för att förhandla upp din lön då du kan använda kunskapen för att också ta ett större ansvar.